Utbilda dig på distans

Om du är intresserad av att utbilda dig vidare, men inte känner att du har tiden till det, kan e-learning vara relevant för dig. Utbildar du dig på distans har du möjlighet att kombinera ditt lärande med ett aktivt liv. Det blir mycket enklare att arbeta vid sidan om studierna för dig som studerar på distans, eftersom din studietid blir mycket mer flexibel. Du slipper dessutom ständigt bege dig ut till institutionen som du läser hos, och sparar därmed en massa tid på pendlingen.

Men du kanske hört mycket negativt kring onlinekurser tidigare? Det är många som är okunniga gällande e-learning som sprider desinformation, och hindrar andra från att våga sig på onlinekurser. Ofta har dessa människor inte testat sig på distansutbildning själva, men har tidigare fördomar kring konceptet. Sanningen är den att om du väljer rätt onlinekurs kan du idag få möjlighet till otroligt bra och informativa kurser helt på distans. Exempelvis kan du helt gratis bege dig in på MIT OpenCourseWares sida och få tillgång till kurser på MIT, med läsanvisningar och videoföreläsningar. Du kan alltså få tillgång till kurser som annars skulle kosta dig några tiotusen kronor och som även kräver perfekta betyg. Distansutbildning är framtiden. Nedan hittar du lite mer information kring e-learning för dig som nu är intresserad.

Hur fungerar e-learning?

Med e-learning menas att man använder sig av en lärplattform som använder teknologi för kommunicering och utbildningsaktiviteter. Detta kan innebära allt från prov online till videoföreläsningar. Precis det du skulle göra om du studerade en vanlig kurs, med andra ord, men nu online. Detta har gett otroligt många människor en chans till utbildning, som inte skulle fått möjlighet till detta annars. Föreställ dig någon i Sverige, som bor ute på landsbygden med sin familj, och som inte vill flytta ut till en storstad. Hen skulle vanligtvis aldrig kunna utbilda sig. Idag får hen däremot möjlighet att läsa på distans vid flera olika universitet inom landet, exempelvis Mittuniversitetet eller Högskolan Dalarna.

E-learning kan fungera på lite olika sätt, eftersom det inte finns några universella riktlinjer kring utformningen av distansutbildningar. Hos vissa institutioner är målet att utföra allt på precis samma sätt som i en traditionell utbildning. Elever måste då medverka i virtuella ”lektioner” med en webbkamera, och engagera sig i lektionen så gott det går med en mikrofon. Även prov kan komma att ges på detta sätt, med en webbkamera och mikrofon. På andra institutioner försöker man däremot anpassa inlärningsprocessen till det nya mediet. Detta kan innebära mer flexibilitet, men även mer eget ansvar. Du kan då exempelvis få allt innehåll online, utan att behöva betala för kursböcker, och slipper lektioner. Istället får du tillgång till videoföreläsningar som du kan titta på när det passar just dig och ditt schema. Arbetar man vid sidan om studierna kan denna utbildningsform passa bättre.

Vad kostar en distansutbildning?

I Sverige är det helt gratis för europeiska medborgare att läsa på universitet. Detta inkluderar distansutbildningar. Oavsett om du läser fristående kurser eller ett helt program, så slipper du betala en enda krona för din e-learning. Läser du däremot en utbildning som inte ges av ett svenskt universitet kan du behöva betala för kurserna du läser. Om du är intresserad av att läsa på distans hos ett universitet utanför Sverige kan kostnaderna likna sig med att läsa en traditionell utbildningsform. Det är alltså väldigt dyrt. Läser man på distans kan man fortfarande få tillgång till studiebidrag från CSN, vilket kan underlätta avsevärt för dig som student.

Kombinera e-learning med annan aktivitet

Distansutbildning passar bäst dig som inte har tiden att läsa en traditionell utbildningsform. Eftersom distansutbildning tenderar att vara mer flexibelt än att läsa på campus, får du möjlighet att kombinera dina studier med annan aktivitet. Detta kan innebära att du engagerar dig i ett vanligt jobb vid sidan om studierna, men behöver inte nödvändigtvis göra det. Många av dem som läser distansutbildning är elever som försöker livnära sig på sina talanger. Det kan vara allt från atleter som försöker övergå från amatörer till proffs, eller musiker och andra konstnärer som försöker etablera sig. Skiljer du dig från normen på detta sätt är distansutbildning kanske det bästa sättet att skaffa dig en säker utbildning. Det är därför många professionella svenska atleter idag som läst klart sin gymnasieutbildning på distans.

Disciplin är ett måste

Nu när du fått lite information kring e-learning kanske du känner dig redo att ansöka till ett par kurser. Det är bra, och definitivt något du borde testa på! Det gäller dock att du är väl förberedd inför din distansutbildning.

Läser du på distans krävs det en hel del disciplin, eftersom du själv bestämmer när och var du läser. Till skillnad från traditionella utbildningsformer ser du inte elever i din klass och dina lärare varje dag, så du kan inte förlita dig på motivation från dem. Du kanske även upplever det som svårt att sätta dig ner och studera utan en professor eller övningsassistent som vägleder dig. Du kan vanligtvis be om hjälp på ditt klassforum och få svar inom några timmar, men det gäller ändå att du är mentalt förberedd att studera på egen hand.

Lycka till

Känner du att du har disciplinen som krävs och är redo för att läsa på distans? Då är det dags att söka dig till några kurser, eller eventuellt ett helt program. Detta kan göras via antagning.se, där du kan använda högskoleprovsresultat eller gymnasiebetyg för att konkurrera om en plats till en kurs. Lycka till!