MKFC Stockholms folkhögskola är med i projektet Inkludera mera tillsammans med 33 andra folkhögskolor. Syftet är att bidra till ett mer inkluderande samhälle. Tillsammans med lokala organisationer diskuterar vi, lär vi oss mer och utbyter erfarenheter – med målet att ta fram metoder för att motverka rasism, intolerans och främlingsfientlighet.

Igår var vi på Runö folkhögskola där vi tillsammans med lärare och kursdeltagare arbetade fram metoder för att arbeta med inkludering. Joakim Medin är frilansjournalist som rest och varit i livsfarliga områden i Syrien och Ungern bland annat. Han har träffat de mest extrema grupperna men också sådana som jobbar emot orättvisorna på olika sätt. Han visade bilder från länderna och hur människor blir tvingade till att dö eller lämna egna övertygelser och åsikter. Han pratade också om hur konflikterna har gjort att många inte litar på varandra i dessa länder. Vi fick en historisk och nutida överblick. Han tog också upp exempel om kvinnor i Syrien som är trötta på alla övergrepp och mord som idag jobbar som soldater och krigar för att få stopp på detta. Joakim tog också upp exempel om hur Romer har tvingats fly och till exempel till Sverige pga att de inte välkomna i sitt land och kan leva som de vill.

Joakim tog upp frågan om hur det kommer sig att människor röstar på regimer som är livsfarliga och dödar människor. Rädsla togs upp som exempel och att tillhöra en grupp. Vissa går med i grupper för att slippa bli hotade till livet och ”skydda” sin familj och få mat.

Vi fick diskutera i grupper också om olika frågor om kvinnor, attityder och hur att jobba med lösningar kring utifrån länderna och jämföra med Sverige. Synen på demokrati kan ha många ”ansikten” och syften och det kom fram i diskussionerna igår.

Vi fick en överblick och förståelse för olika gruppers situationer och det finns verkligen mycket att göra för att stärka dessa grupper (utbildning, hälsa och omsorg och annat). Verkligen ett aktuellt ämne i den globalisering som vi lever i nu.

Nästa tisdag får vi besök av Kävesta folkhögskola då vi fortsätter arbetet.

/Emma Hedlund, lärare på MKFC Stockholms folkhögskola